Ruimte Voor Communicatie – Carla Hoffschulte

Actueel archief

Actueel archief

TOERISME IN BEWONERSPERSPECTIEF

De bewoners van een Amsterdamse binnenstadbuurt over hun ervaringen met het toerisme in hun buurt

Een toename van toerisme betekent een extra druk op buurten en voorzieningen. Hoe ervaren binnenstadbewoners deze druk? Opvallend is dat bewoners zich over het algemeen genuanceerd tonen. Ze zijn bezorgd over het verlies van authenticiteit en woonkwaliteit van hun buurt, maar hebben ook begrip voor het belang van toerisme voor de stad. Hun indruk is vooral dat het te snel en te ongecontroleerd gaat.

Het onderzoek naar het bewonersperspectief op toerisme vond plaats in de Felix Meritis-buurt in de westelijke grachtengordel. Deze buurt heeft te maken met een sterk groeiende populariteit onder bezoekers en toeristen, mede dankzij het winkelgebied De 9 Straatjes. Aan bewoners is allereerst gevraagd welke ervaringen voor hen typerend zijn voor het toerisme. Bewoners noemen positieve ervaringen, zoals trots dat toeristen hun stad bijzonder vinden, dat panden worden opgeknapt, dat het aantal voorzieningen in de stad toeneemt en dat de stad er economisch wel bij vaart. Maar de teneur is toch wel dat het te snel en ongecontroleerd gaat. En dat de buurt daarbij veel schade kan oplopen door verlies van woonkwaliteit en authentiek karakter. Lees verder

Alexis Koutouzis