Ruimte Voor Communicatie – Carla Hoffschulte

Actueel archief

Actueel archief

ARCHITECT TOONT BIJZONDERE KANTEN VAN ZUIDOOST

Op 4 oktober 2016 maakten 50 deelnemers aan het congres The city as a fieldlabeen excursie naar Amsterdam Zuidoost: een bustour door het stadsdeel en een wandeling van World of Food naar cultureel-educatief centrum SouthEast. Bustour en wandeling werden deskundig en met humor toegelicht door architect Peter Dautzenberg, docent Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

De bustour voerde ons van het Kohnstammhuis aan de Wibautstraat via de Gooiseweg naar World of Food aan de Develstein in Zuidoost: een voormalige garage omgebouwd tot plek voor culinaire ondernemers. Vandaar ging de rit onder meer langs de toekomstige locatie van het ING-hoofdkantoor aan de Fraijlemaborg, langs winkelcentrum De Amsterdamse Poort waar het Zandkasteel, een kantoorgebouw dat in de jaren tachtig op antroposofische grondslag werd ontworpen door de architecten Albert en Van Huut, zal worden verbouwd tot luxe appartementen en langs de Arena Boulevard. De route vervolgde over Karspeldreef langs Flatgebouw Heesterveld, een aantal leegstaande garages en het Nelson Mandelapark. Ook voerde de route ons vlak langs de plek waar die dag precies 24 jaar geleden de Bijlmerramp plaatsvond: het El Al vliegtuig dat neerstortte op twee flatgebouwen. Tot slot ging de rit langs metrostation Ganzenhoef om te eindigen bij World of Food, waar de wandeling naar SouthEast startte.

De wandeling toonde ons veel oude (hoogbouw en honingraat flats) en nieuwe (eengezinswoningen) woongebieden. En de scheiding van functies, wonen, werken, autorijden en lopen: de dreven hoog gelegen en de wandel en -fietspaden op maaiveldniveau.

De deelnemers kregen een goede indruk van de ontwikkelingen in Zuidoost die deskundig en met veel humor werden toegelicht door architect Peter Dautzenberg, docent Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij kent het stadsdeel als geen ander, omdat hij er al 40 jaar woont en omdat hij er beroepsmatig, samen met studenten, aan projecten heeft meegewerkt. Zoals bijvoorbeeld aan klusflat Kleiburg.

Lees meer hierover in het artikel in Folia nr. 7, 26 oktober 2016

Alexis Koutouzis